HUMIDOR DELUXE 7542 |
Akinek egynél több puerh teája van otthon, már arra gondol, hogyan tudná megőrizni, sőt javítani annak minőségét. A tea tárolása külön művészet, nagy figyelmet, ellenőrzést, pepecselést igényel. Tulajdonképpen minden otthon tárolt teánkra nagyon kellene vigyáznunk, de a teák és tasakjaik gyakran végzik a herbateás és fűszeres polcon/dobozban az őrölt paprika, a liszt és a bors között. A puerh teák vételekor külön ajánlások szólnak arról, hogy ez, meg ez a tea különösen alkalmas érlelésre. Ez lehet vad tea, vagy ültetvényes tea is. A puerh teák tárolásáról, éréséről, és érleléséről külön könyvek szólnak, fórumok működnek. Érdekes módon a puerh esetében a tárolással kapcsolatos vita és tanácsadás csak látszólag szól a megőrzésről. A sheng puerh teák feldolgozási módszertől függően tulajdonképpen fehér, vagy zöld teák. Az eredeti mikrokörnyezet baktériumait a feldolgozás során továbbgazdagítva a préselt tea egy élő mikroorganikus kultúrává válik, ami kényes egyensúlyban tölti napjait, lélegzik, anyagcserél és idővel szépen átalakul. Így van ez más teákkal is, de nagy különbség van a baktériumkultúra összetétele és a tea ellenállóképessége között. Egy „szántóföldi” kínai zöld tea 2 év elteltével felmutat ugyan némi mélyülést, selymes feltétet, de az alaptea aminosav és polifenol készlete jóvátehetetlenül roncsolódik, a tea sötétül, fényét veszti, öntete vörösödik, opálosodik, majd lassan kihuny. |
MEGŐRIZNI ÉS MEGVÁLTOZTATNI |
Ha a puerhbe zárt bacik megfelelő környezetbe kerülnek akkor vígan élnek, kolóniákat és klánokat alapítanak, házasodnak, háborúznak. Mindeközben felhasználják a tea erőforrásait és átalakítva vissza is adnak belőlük. Az érlelt puerh teának csökken a koffein, és ásványi anyag, nő az aminosav tartalma. A levél és az öntet is egyre sötétül, narancsos pírt vesz fel, és a puerh szerelmesei tudják – nagyon finom jegyeket mutat. Így hát a megőrzés tulajdonképpen nem is annyira a tea minőségének konzerválásáról, hanem az érés körülményeinek fenntartásáról, az érés elősegítéséről szól. Mit kell tennünk ahhoz, hogy a tea és a bacik is jól érezzék magukat és mi akadályozza ezt a kellemes élettársi közösséget? Kezdjük ez utóbbival: |
Tilos!!! |
Egy kis jó magaviselettel, fegyelemmel a fentiek közül mindet tudjuk befolyásolni, az utóbbi két tényező pedig az, amin keresztül képesek lehetünk a tea finomhangolására. |
A humidor szekrényben nincsenek fém alkatrészek, minden csapolt, szigorúan, pontosan illesztett. A fa teával érintkező felületei nem kapnak semmiféle kezelést, ez a szekrény kívülről sincs lakkozva. A szekrényt kis talp emeli el a talajtól. A polcokon lyuk gondoskodik a pára egyenletes közvetítéséről. |
Nehéz itthon puert érlelni Magyarország kontinentális éghajlata gyakran eredményez változékony időjárást, a páratartalom is tág határok között változik. A nyári időszakban a nagyobb, míg a téli időszakban az alacsonyabb páratartalmú helyzetek a jellemzőek. A mesterséges klimatizáció és a fűtés tovább csökkenti a lakótereink páratartalmát. De mindegy is, itt már rég a teák számára kényelmes küszöbértékek alatt vagyunk. Kínában, a puer tea szülőföldjén A tea natív területén, Délnyugat-Kínában szubtrópusi monszun éghajlat uralkodik jellemzően egy hosszabb száraz és egy rövidebb, nagyon csapadékos időszakkal. A tea lassan érik. Még a tizenéves teák is csak enyhén narancsos, kissé száraz, fanyar ízt produkálnak. Még lejjebb, a trópusokon Az egyenlítői trópusi éghajlaton pl. Malajziában , Indonéziában a páratartalom nagyon magas és meleg van. A tea és baktériumai lubickolnak a párában és a melegben, a tea gyorsan érik. Kedvező terület ebből a szempontból Tajvan is. Éppen ezért vált Tajvan és Malajzia a puerh fő raktárává és lát vendégül minden ehhez társuló tevékenységet. (gyűjtés, kereskedelem, eszközök, klubok, iskolák) |
RELATÍV PÁRATARTALOM SPANYOL CÉDRUSBAN |
De mit tehetünk itt Magyarországon? Hosszú távon a teánk veszélyben van. A penicilinfélék és más hasznos mikroorganizmusok optimális életfeltételeinek biztosításához 85 % relatív páratartalomra, vagy a belakott felszín nedvességére van szükség. A hőmérséklet legyen egyenletes és ne legyen 5 Co-nál hidegebb. Hasonló problémákkal más termékek gyártói is küzdenek, így a bútor és hangszergyártók, az élelmiszeripar különféle szereplői (sajtgyártás), és a legjobban érintettek, a dohányosok, azon belül a szivarosok. Sajt nélkül még valahogy el lehet lenni, de szivar nélkül soha! A kiszáradt szivar olyan, mint az avas bor, na és a kiszáradt puer tea pont olyan, mint a kiszáradt szivar. Kedvetlen, erőtlen, fakó, törött öntetű. Amikor kannába tesszük, morzsolódik, fénytelen. Erre találták ki a nehéz sorsú arisztokratái a humidort. |
Humidor, humidifikátor, humidifikálni |
A humidor egy kis szekrény, ami fából készül, általában spanyol cédrusból, vagy dióból, égerből, fehér nyárból készül és állandó páratartalmat garantál. A pára miatt gyártásához nem használnak vas alkatrészeket, ha van valami fém, inkább réz, esetleg arany. A párát valamilyen párásító szolgáltatja benne, ez lehet egy mini kályha desztillált vízzel, egy ultrahangos párásító, egy mécses egy kis tál vízzel, ezek kombinációja elektronikus vezérrléssel, stb. Használják még a desztillált víz és propylene glycol 50/50 százalékos keverékét, de ettől jobb a szilikon gélből és acryl polimerből készült golyócskákat tartalmazó humidifikátor, ami kitágulva eredeti felületének sokszorosán (800 m2/g) tud vizet felvenni és azt alacsony relatív páratartalmú közegben lassan és egyenletesen leadni. Így állítják elő a szivarszekrényekben a jellemzően 75 %-os relatív páratartalmat, ami kellemesen megelőlegzi a single malttal és férfias témákkal kevert péntek estét a klub szteppelt bőr fotelein. |
A humidorban van a humidifikátor, ami a párát biztosítja. A kazettát 2-3 havonta kell feltölteni desztillált vízzel, amit az szép lassan kisóhajt magából. |
A tea kicsit bonyolultabb, A szivarszekrényben azért jó ez a relatív páratartalom, mert életben tartja a szivart, de még nem kedvez az élősködők elszaporodásának. A tea esetében érdemes egy kicsit feljebb venni a teljesítményt és akár 85-90 %-ig srófolni a párát. A parát kiküszöbölendő elég néhány hetente egy alapos szellőztetés, átforgatás, ellenőrzés. Érdemes tovább ciklusokat beiktatni a tárolásban, amikor a hőmérséklet jellemzően magasabb (ez könnyen megy nyáron) és alacsonyabb (ehhez már cipelni kell a szekrényt, áthelyezni a lakás, vagy a raktár olyan pontjára, ahol kicsit hűvösebb van). Ez fontos szabályzás arra, hogy egyes kultúrák ne szapordjanak el túlságosan mások rovására. |
Ha minden jól megy, tele a szekrény, telik az idő, fogy a szivar, akkor elégedetten dúlhetünk hátra és egy idő után kiírhatjuk az ajtónkra: |
Érlelt teát tessék!! Itt az érlelt tea! Közepesen érett sheng tea eladó! |
A cikkben bemutatott szekrény Vámosi Levente féltett kincse, Császár Attila szuper pontos alkotása, mindekettőjük segítségét köszönjük a cikk megírásához. |